Razboiul din Ucraina perturba tot mai grav pietele financiare internationale, iar perspectivele privind relansarea economica a Europei, dupa anii de pandemie, se indeparteaza tot mai mult. Moneda unica europeana trece prin momente grele in lupta cu dolarul american. Pentru prima data in ultimii doi ani, euro a cazut sub pragul de 1,10 USD. Iar in raport cu francul elvetian prabusirea a fost si mai abrupta – a inregistrat cea mai mare scadere din ultimii 7 ani.
Euro a pierdut 0,8 la suta din valoare in raport cu dolarul SUA, astfel ca un euro a fost cotat cu 1,0967, cel mai scazut nivel din mai 2020. Moneda Euro a pierdut si in fata francului elvetian, o alta valuta de refugiu in vremuri complicate. Cotatia a fost de 1.0066 franci elvetieni – cea mai mare prabusire a monedei unice din ianuarie 2015.
In lupta cu lira sterlina, euro a pierdut 0,4 la suta din valoare, ajungand la 82.56 pence, cel mai scazut nivel din iulie 2016.
Analistii spun ca razboiul si efectele exploziei preturilor la energie si gaze vor reduce mult consumul in Europa, iar sperantele cresterii economice scad cu fiecare zi. In plus, sanctiunile aplicate Rusiei, ca urmare a invaziei din Ucraina, vor fi usturatoare inclusiv pentru zona euro.
„Euro ramane cumva in epicentrul riscului aversiunii fata de risc” – e de parere Neil Jones, expert la banca Mizuho. El e de parere ca, tinand cont de cresterea galopanta a preturilor la energie si de faptul ca Banca Centrala Europeana ezita sa modifice rata dobanzii, in cazul euro, trendul va fi in continuare de scadere.
Pietele financiare nu se asteapta la cresterea ratei dobanzii la urmatoarea sedinta a Bancii Centrale Europene, insa Oficiul Rezervelor Federale din SUA in mod sigur va creste in curand rata dobanzii, pentru prima oara de la izbucnirea pandemiei COVID.
Presiuni crescande asupra monedelor din centrul Europei
Banca Nationala a Cehiei a anuntat ca intervine pe piata pentru a opri deprecierea coroanei, care a ajuns la cel mai scazut nivel fata de dolar, din ultimii doi ani.
Banca Centrala a Poloniei a intervenit deja acum cateva zile, dupa ce zlotul a scazut la un nivel istoric, cel mai jos din ultimii 13 ani, la cotatia cu euro.
Forintul ungar se confrunta, de asemenea, cu o prabusire accelerata.
Toate bursele sunt in scadere
Bursa de pe Wall Street a deschis luni cu evoluţii mixte, pe fondul temerilor privind majorarea inflatiei, dupa ce cotatia barilului de ţiţei a trecut de 139 de dolari. Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 0,10%, ajungand la valoarea de 33.579,75 puncte, în scadere pronuntata.
Indicele Standard and Poor’s 500 s-a depreciat cu 0,04%, ajungand la valoarea de 4.327,01 puncte, tot in scadere.
Bursa de la Londra a deschis in scădere cu 2,79%, indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 6.791,99 puncte, in scădere cu 195,15 puncte.
Frankfurt – Bursa a deschis sedinta de luni în scadere cu 4,92%, indicele principal DAX 40 a ajuns la valoarea de 12.450,17 puncte, în scadere cu 644,37 puncte comparativ cu ziua precedenta
Paris – Bursa a deschis in scadere cu 4,94%, indicele principal CAC 40 a ajuns la valoarea de 5.761,94 puncte, in scadere cu 299,72 puncte comparativ cu ziua bursiera precedenta.