Ce reguli trebuie sa respecte casele de schimb valutar si drepturile clientilor

ce-reguli-trebuie-sa-respecte-casele-de-schimb-valutar-si-drepturile-clientilor-0eb5b6a917

Ca orice alt serviciu sau bun vandut consumatorilor, operatiunile de schimb valutar implica si ele anumite obligatii din partea operatorilor economici, dar si drepturi pentru consumatori. Ordinul ANPC nr.632/2009 stipuleaza masurile care trebuie luate de catre casele de schimb valutar pentru informarea corecta a consumatorilor. Conform acestui ordin, toate persoanele care doresc sa efectueze o operatiune de schimb valutar au dreptul sa fie informate atat asupra conditiilor de vanzare, cat si a celor de cumparare a valutei astfel:

1. Afisarea in exteriorul casei de schimb valutar a cursurilor pentru operatiunile de vanzare si de cumparare a valutei, pe un suport sau panou unic, cu o culoare contrastanta cu cea de fond a panoului.

2. Este strict interzisa afisarea altor informatii pe suportul sau panoul unic sau afisarea altor panouri care sa faca referire la cursurile de schimb valutar.

3. Afisarea in interiorul casei de schimb valutar a cursurilor practicate pentru vanzarea si cumpararea valutelor, pe suport unic, pagina tip A4. Informatia afisata pe acest suport trebuie sa fie usor de citit si sa nu induca in eroare consumatorul. Pe acest suport nu trebuie sa mai existe alte informatii. Afisajul din interior trebuie sa fie monocolor, sa nu aiba degradeuri, insemne grafice sau alte culori.

4. Atat informatiile afisate in interiorul casei de schimb, cat si cele afisate in exteriorul acesteia trebuie sa fie identice.

5. In cazul in care casa de schimb practica anumite comisioane, acestea trebuie sa fie continute in cursul de schimb al valutelor.

6. Clientii caselor de schimb valutar trebuie sa fie informati corect, complet si precis asupra cursurilor de schimb pe care operatorul le practica.

Drepturile clientilor caselor de schimb valutar

1. Inainte de efectuarea schimbului valutar, consumatorii trebuie sa primeasca formularul de acceptare a tranzactiei care trebuie sa cuprinda cursul practicat si suma ce ii revine consumatorului in urma efectuarii schimbului. Acest document se va semna pe ambele parti, lucru impus de ordinul 632/2009 pentru a oferi posibilitatea consumatorului sa faca o alegere rationala. Formularul de acceptare a tranzactiei se va intocmi in limba romana, dar si in engleza si se va scoate in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte implicata in tranzactie.

2. Conform ordinului, consumatorul are dreptul de a solicita anularea tranzactiei in cel mult 24 de ore de la incheierea acesteia in cazul in care constata ulterior diferente intre cursul afisat la casa de schimb valutar si cel mentionat in formularul de acceptare a tranzactiei sau pe bonul fiscal.