Investitorii se asteapta ca strategii europeni sa ia masuri pentru a opri aprecierea rapida a euro, la sedinta de sfarsit de an. Unii insa se intreaba daca banca centrala poate face suficient pentru a opri rata de schimb sa urce si mai sus.
De la inceputul anului, euro a urcat cu mai bine de 8 procente fata de dolarul SUA, iar la inceputul lui decembrie a ajuns la 1,20 USD, ba chiar 1,21 USD. Marile banci se asteapta sa se ajunga la o paritate de 1,24 USD in lunile urmatoare.
Christine Lagarde, presedinta BCE, a atras deja atentia asupra impactului negativ al ratei de schimb valutar, aratand in septembrie ca se asteapta ca eurozona sa ramana in deflatie o perioada considerabila.
Dar acest mesaj, intarit de economistul sef al BCE, Philip Lane, a avut un impact minim asupra curbei ascendente a euro. Analistii au pus cresterea monedei europene pe seama faptului ca dolarul e tot mai ofilit si pe seama optimismului privind reluarea cresterii economice globale, dupa lansarea vaccinului. Ei se asteapta ca dolarul sa scada si mai mult in 2021. „BCE nu poate face prea mult pentru a afecta direct rata de schimb„, a declarat Athanasios Vamvakidis, strateg monetar la Bank of America. „Nu e vorba de euro, ci de dolar,” crede Eva Szalay.
Cat de mult pot creste randamentele guvernamentale SUA ?
Declinul recent al pretului datoriei guvernamentale SUA a reaprins dezbaterea legata de cat de mult pot urca bonurile de trezorerie SUA pe termen lung.
Randamentele, care cresc cand scad preturile, au urcat constant in ultimele luni, pe masura ce investitorii au incercat sa ignore inmultirea cazurilor de coronavirus, la nivel global si sa se concentreze pe relansarea cresterii economice, dupa iesirea din cea de a doua runda de carantina.
Ritmul s-a accelerat din nou luna trecuta, impingand obligatiunile Trezoreriei pe 10 ani spre 1 la suta, ajungand la un nivel fara precedent din noiembrie, cand s-a anuntat lansarea mai multor vaccinuri.
Potrivit lui Subadra Rajappa, strateg sef pentru SUA, la Société Générale, obligatiunile Trezoreriei pe 10 ani, ar urma sa creasca treptat la 1,5 la suta, pana la sfarsitul lui 2021.