Atentie la capcana depozitelor in euro

atentie-la-capcana-depozitelor-in-euro-a409b347be

Bancile prezinta depozitele in euro drept o investitie inteligenta pe termen lung pentru clienti, insa in momentul actual acestea nu sunt nici pe departe atat de performante pe cat se sustine. Majoritatea bancilor ofera dobanzi de maxim 3% pe an pentru depozitele in euro, dobanzi ce pot deveni cu usurinta nule datorita instabilitatii cursului valutar si a bonificatiei reduse. Reducerile de bonificatie de la inceputul anului acesta, rezultate in urma deciziei Bancii Centrale Europene de a scadea dobanda de politica monetara la minimul istoric de 0,15% au transformat depozitele in euro intr-o varianta neperformanta de economisire.

La toate aceste scaderi de bonificatie si dobanzi aplicate de banci in ultimii ani se adauga si comisioanele care sunt practicate in continuare chiar daca unele banci ofera dobanzi mai mici de 1% pe an pentru depozitele in euro. La un calcul simplu ce include posibilitatea fluctuatiilor de curs, comisioanele si impozitul platit pe castig, depozitele in banca incep sa fie tot mai putin atractive.

Comisioane mari, dobanzi mici

Bancile ar trebui sa stimuleze clientii pentru a incuraja depozitele in euro luand in considerare riscurile la care acestia se supun in cazul deprecierii monedei unice europene. Cu toate acestea bancile nu fac decat sa continue sa creasca comisioanele pentru a compensa numarul tot mai mic de depozite in euro deschise anual.

Portalurile financiare de specialitate calculeaza ca aceste comisioane si dobanda medie la depozitele cu scadente la 6 luni ce a ajuns la sub 2% pe an inseamna castiguri mult prea mici pentru romanii care aleg sa isi tina banii in cont. La o suma de 10.000 de euro, dobanda cumulata in 6 luni dupa scaderea impozitului va fi de 84 de euro, o suma neglijabila din care trebuie scazute si comisioanele practicate de banci care pot ajunge la 1 euro pe luna pentru administrarea contului si care mai scad 6 euro din castigul final.

Daca dobanzile mici nu erau indeajuns, bancile continua sa isi descurajeze clientii cu strategii prin care fac tot posibilul sa evite plata dobanzii. Unele banci practica in momentul prezent anularea dobanzii daca aceasta nu este ridicata de catre client in ziua exacta a scadentei.

In conditiile in care in aceasta perioada evolutia cursului valutar este greu de prezis chiar si de catre analistii si economistii cu experienta, tot mai multi romani prefera sa isi pastreze banii in moneda nationala si ezita sa mai deschida depozite in euro.