Banca Centrala Europeana mentine o dobanda cheie minima de 0,25%

banca-centrala-europeana-mentine-o-dobanda-cheie-minima-de-0-25-68f1ba9f76

In luna noiembrie, BCE (Banca Centrala Europeana) a redus dobanda cheie la minimul istoric de 0,25%. In urma deciziei luate zilele acestea dobanda se va pastra la acelasi nivel, lucru anticipat de altfel de catre analistii in domeniu.

Comunicatul dat de catre BCE arata ca in timpul intalnirilor consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene, s-a analizat situatia financiara in zona monedei euro si s-a luat hotararea de pastrare a ratei dobanzii la operatiunile principale de refinantare la nivelul de 0,25%, a ratei dobanzilor la creditare marginala la nivelul de 0.75% si a ratei la facilitatea de depozit la nivelul de 0%.

Decizia luata este argumentata prin faptul ca economia din zona euro cunoaste in acest moment o crestere foarte lenta, politica monetara adoptata de Banca Centrala Europeana fiind una prin care se doreste stimularea activitatii economice prin practicarea unor dobanzi foarte mici.

Bancile tuturor tarilor euopene, acestea fiind cele influentate de decizia BCE, isi vor calcula dobanzile la credite in functie nivelul actual al Euribor (Euro Interbank Offered Rate) care reprezinta rata dobanzii minime comunicate de BCE, rezultatul final asupra consumatorilor fiind unul pozitiv, neexistand posibilitatea de majorare a ratelor la creditele in euro. Singurul aspect care mai poate influenta atat pozitiv cat si negativ ratele la creditele in euro este evolutia cursului valutar, insa nici in aceasta directie nu se intrevede o schimbare majora datorita stabilitatii inregistrate de euro pe tot parcursul acestui an. Toate aceste aspecte pozitive pentru cei care au credite in euro sunt confirmate de catre analistii si specialistii in domeniu.

In urma deciziei luate de catre BCE, urmeaza a se organiza o conferinta de presa in cadrul careia reprezentantii bancii vor anunta estimarile legate de inflatie si de cresterea economica pentru perioada urmatoare. Conferinta este asteptata cu interes de catre analisti, care sunt interesati in special de previziunile legate de inflatie pentru anul viitor. Unii economisti, precum Christian Schultz, angajat al bancii Berenberg, presupun ca estimarea se va situa sub nivelul de 1,3%-1,4% in zona euro, asa cum fusese initial anuntata.