Ce sa NU faci cand leul se depreciaza

ce-sa-nu-faci-cand-leul-se-depreciaza-52d3e0ca93

Anul 2013 a fost unul favorabil leului, acesta cunoscand o apreciere usoara fata de principalele valute, dar in cazul in care leul se depreciaza, NU este indicat sa:

1. Se transfere creditele din euro in lei – aceasta nu este solutia ideala datorita nivelului mare de curs la care bancile fac conversia creditului, rezultand intr-un nou credit cu o valoare in lei mai ridicata. De multe ori cursul practicat de banci ajunge sa fie cu 2-3% mai mare decat cursul BNR.

2. Se incheie un contract de credit in valuta atunci cand salariul este platit in lei – in mod special, cand este vorba despre un contract de credit de nevoi personale, dar si in cazul unuia imobiliar, diferenta de dobanda dintre leu si euro de numai 1-1,5% se poate compensa prin eliminarea fluctuatiilor de curs. Cu toate acestea, in cazul in care leul se apreciaza, incheierea unui contract de credit in lei devine un dezavantaj.

3. Se schimbe valuta la banca – mai ales in perioadele de depreciere a leului, este indicat ca schimbul acestora in euro sau dolari sa se faca la casele de schimb valutar mai avantajoase. Diferentele mari ale cotatiilor bancilor fata de cele ale caselor de schimb valutar, acestea fiind cuprinse intre 1 si 2%, pot rezulta in economii substantiale in mod special in cazul sumelor mari.

4. Se pastreze surplusul de bani pe cardul de debit, ci sa se mute intr-un cont de economii – aceasta solutie este indicata deoarece dobanda la cardurile de debit este foarte mica, aproape insesizabila, in timp ce dobanda la conturile de economii este cuprinsa intre 4 si 5% pe an, in functie de banca. Banii pot fi folositi oricand, iar sumele castigate din dobanzi sunt mai mari.

5. Se transfere depozitele din lei in valuta care inregistreaza cresteri – acest lucru nu este indicat decat in cazul in care banii vor fi folositi la investitii in moneda respectiva. Recomandarea specialistilor este unanima si clara: economiile se tin in moneda in care vor fi folosite, in caz contrar cursurile de schimb dintr-o moneda in alta vor duce la pierderi.