Cursul valutar BNR inregistrat de leu fata de principalele valute in primele 9 luni ale lui 2013 a fost unul neasteptat de stabil. Leul a fost in primele 3 trimestre ale lui 2013 cea mai stabila moneda din UE, la sfarsitul lui septembrie inregistrandu-se un curs foarte apropiat de cel de la inceputul lunii ianuarie.
Locul doi este ocupat de Kuna croata care tot in aceeasi perioada de timp a cunoscut o depreciere de 0,7%, restul monedelor din UE inregistrand deprecieri mult mai accentuate.
Observand graficele cursului valutar la bancile principale se observa faptul ca leul a ramas stabil fata de euro chiar daca in aceasta perioada s-au inregistrat multe evenimente importante la nivel international care ar fi putut influenta in mod negativ cotatia leului. De asemenea, sunt sanse mari ca leul sa incheie anul la un curs foarte apropiat de cel de la inceputul anului, afirma specialistii in domeniu.
Facand referire la dolar, cursul valutar la banci arata clar o apreciere a leului de la inceputul anului si pana acum de 2,3%, toate monedele europene inregistrand aprecieri fata de dolar in medie cu 2% pe parcursul acestui an. Numai in luna septembrie a acestui an s-a inregistrat o apreciere importanta a leului fata de dolar de 2%, majoritatea monedelor UE inregistrand aceasta apreciere, lira sterlina fiind singura care s-a apreciat cu mai mult de 4% dupa cum se poate vedea in orice curs BNR. Acest lucru s-a datoreaza si faptului ca la inceputul lunii septembrie, Rezerva Federala SUA a luat decizia de a opri nivelul injectiilor de lichiditati.
Daca s-ar consulta cursul valutar de azi si unul de la inceputul lunii ianuarie, toate aceste date se vor vedea in cifre concrete.
Conversia diverselor monede si valute poate ajuta investitorii sa aprecieze cu o marja mica de eroare care vor fi profiturile firmelor pe care le conduc in functie de cursul acestora intr-o perioada mai mare de timp.