Reteta cu ajutorul careia se pot plati ratele la creditele in valuta la un curs cat mai mic este destul de simpla, necesita putin timp alocat, o conexiune la internet si consta in verificarea cursului de schimb in mod regulat pentru a se identifica momentul oportun in care sa se faca schimbul monedei nationale in moneda cu care trebuie platita rata. In acest fel se pot economisi sume considerabile pe o perioada mare de timp.
Conditii ce trebuie indeplinite
Creditele in valuta sunt in general incheiate pentru cumpararea de locuinte si autoturisme, creditele de nevoi personale fiind in mare proportie incheiate in lei. Factorul principal care sta la baza contractarii de credite in valuta sunt dobanzile mai mici practicate fata de cele la creditele in lei. Cu toate acestea, datorita faptului ca veniturile se incaseaza in moneda nationala, costurile cu plata ratelor rezultate din schimbul leului in valuta in care este creditul poate aduce cheltuieli suplimentare substantiale, mai ales in perioadele de depreciere a leului.
Pentru a se reduce cat mai mult aceste costuri suplimentare, trebuie sa fie indeplinite cateva conditii:
1. Putin timp liber si o conexiune la internet – timpul necesar ce trebuie alocat verificarii cursului valutar nu este foarte mare, acest lucru putandu-se face in timp ce se bea o cafea sau in pauza de masa. Cursul trebuie verificat de doua ori pe zi, o data pana in ora 13,00 si o data mai pe seara pentru a se observa tendinta acestuia.
2. Suma necesara platii ratei sa fie disponibila in orice moment – acesta este un aspect important deoarece fara suma respectiva nu se poate ajunge la o reducere a costurilor. Este chiar indicat sa se faca o economie in acest sens, iar suma necesara platii unei rate sa fie disponibila in orice moment.
3. Urmarirea zilnica a cursului valutar stabilit de banci – pentru a se putea face cu adevarat economii, urmarirea zilnica a evolutiei cursului valutar este esentiala. In general, bancile isi actualizeaza cursul valutar o singura data pe zi, foarte putine fiind exceptiile, acest lucru intamplandu-se imediat dupa ora 13:00, atunci cand este stabilit si anuntat cursul BNR al zilei respective. In functie de cursul BNR si cursurile la casele de schimb ale bancilor dar nu numai, vor creste sau vor scade.
4. Alegerea momentului oportun in care sa se cumpere valuta necesara platii ratei – urmarirea evolutiei leului fata de proncipalele valute poate rezulta in anticiparea a ceea ce urmeaza sa se intample pe piata valutara. In acest fel, daca se observa ca intr-o perioada de cateva zile leul s-a apreciat fata de moneda in care trebuie schimbat, dar incepe sa stagneze sau sa se deprecieze usor, este momentul ideal sa se cumpere valuta respectiva. In acest fel nu exista riscul ca intr-o perioada scurta sa revina la cotatia de la care plecase cu ceva timp in urma.
In caz contrar, daca leul se depreciaza constant fata de valuta care trebuie cumparata este bine sa se mai astepte, in acest moment fiind posibil sa se plateasca o suma mult mai mare.
In general, dar nu este o regula, daca leul se apreciaza in prima parte a zilei, cursul BNR anuntat la ora 13 este posibil sa scada, iar daca leul se depreciaza in prima parte a zilei, BNR va anunta un curs in crestere.
5. Alegerea casei de schimb valutar la care se va face tranzactia – odata stabilit momentul in care leii vor fi schimbati in valuta necesara platii ratei creditului, alegerea casei de schimb unde se va face tranzactia este foarte importanta. Nu este indicat sa se mearga la prima banca care este intalnita ci mai intai sa se verifice, cel mai rapid si sigur prin intermediul internetului, cursurile practicate de mai multe banci din Romania. Pe langa cursurile bancilor, este indicat sa se verifice si cursurile caselor de schimb particulare, aceste avand adesea cursuri cu mult mai bune (aproximativ 2%, dar pot ajunge si pana la 3%). In acest caz costurile vor si reduse si mai mult, dar trebuie mare atentie la casele de schimb care practica comisioane si care nu le au afisate la vedere asa cum prevede legea.