Ce trebuie sa stii despre pensia privata

ce-trebuie-sa-stii-despre-pensia-privata-a9b47feeb7

Nu e niciodata prea devreme sa te gandesti la viitor. Planuri de viata, planuri de afaceri, planuri de vacanta, toate au locul lor. Insa, dintre aceste planuri, de multe ori se pierde planul de pensionare. Daca abia ai terminat facultatea si ai inceput sa muncesti, te gandesti mai degraba la un imprumut rapid pentru a-ti cumpara o masina decat la o pensie privata. Insa, precum iti asterni, asa dormi. Daca iti planifici batranetea de timpuriu, cu siguranta vei avea destul timp sa faci sa se intample asa cum ai vrea tu. Pentru asta, nu trebuie sa amani planurile pentru o sursa financiara sigura: pensia.

Asadar, planifica pe termen lung. Daca reusesti sa treci peste riscurile vietii, precum boli sau accidente, vei trai probabil cat au trait si parintii tai. Calculeaza-ti varsta de pensionare, vezi cat cotizezi la Pilonul I si la Pilonul II si pune-ti problema daca ai nevoie de una sau doua pensii suplimentare. Gandeste-te, de asemenea, ca vei avea nevoie de asistenta medicala, de pastile sau de un loc la un camin de batrani in cazul in care nu are cine te ingriji.

Analizeaza bine ofertele de pensie privata. Sunt fonduri de pensii care investesc in afaceri volatile, vizand castiguri rapide pe termen scurt, insa nu foarte de incredere, riscand mare parte dintre fondurile deponentilor. Alte fonduri investesc in futures, tehnologii ale viitorului, insa si acelea prezinta un grad de risc pentru ca proiectiile lor se intind peste orice limita de previziune a unui analist financiar serios. Orienteaza-te spre fondurile de pensii care investesc in afaceri sigure si care si-au dovedit, in timp, responsabilitatea si fidelitatea fata de asigurati si banii lor.

Pensia privata nu trebuie sa fie neaparat singura optiune de venit la batranete, pe langa pensia de stat. Iti poti diversifica formele de venit pasiv, iar acestea iti vor aduce un castig fix exact din anul care urmeaza dupa investitie, nu doar la batranete. Bondurile de stat cu plata la termen de obicei sunt forme sigure de investitie. Fondurile mutuale sunt de evitat, deoarece nu aduc suficient venit fix decat daca investesti foarte multi bani. Bursa este un loc ce trebuie urmarit cu grija, insa nu evitat. Actiunile cumparate iti pot aduce anual un venit fix din dividende care se poate intinde pe toata viata si care poate fi lasat mostenire.

Ai grija de sanatatea ta. Este cea mai buna investitie in viitor pe care poti s-o faci si pentru care iti vei multumi la batranete. Fa sport, mananca sanatos, slabeste. Evita fumatul, excesul de bauturi alcoolice si sare si vei scapa de cele mai frecvente boli ale varstei a treia: bolile cardiovasculare, cancerul si reumatismul. Ia-ti o asigurare medicala privata pentru a-ti putea trata afectiunile in liniste, fara sa astepti la cozi in spitalele de stat.

Pune-ti treburile in ordine. Este un pas de facut atat pentru linistea ta sufleteasca, dar si pentru cea a copiilor tai. Gandeste-te din timp ce vrei sa lasi si cui vrei sa lasi si vorbeste cu ei. Asigura-te ca primesc parti multumitoare si asa vei avea sansa de a evita certuri inutile la o varsta neoportuna. Scrie un testament pentru ei si lasa putere de executie unui legatar testamentar, cel mai bine avocatului tau.

Batranetea nu trebuie sa fie o povara nici pentru tine nici pentru cei apropiati. Cateva surse stabile de venit te vor mentine pe linia de plutire si vei putea sa-ti ajuti copiii si sa-ti scoti nepotii la inghetata in parc.