Dolarul a ajuns la paritate cu euro, iar in timpul sedintelor de tranzactionare moneda unica europeana chiar a scazut sub dolarul american. Incepe a treia saptamana de crestere consecutiva a monedei americane in fata euro. Vineri, 2 septembrie, la pranz, cotatia era de 1 la 1.
Este cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata de moneda americana in fata euro. Scaderea masiva a monedei unice europene a fost constanta dupa invazia rusa din Ucraina, in februarie. Zilele trecute, temporar chiar a scazut sub pragul psihologic de paritate cu dolarul, pe fondul temerilor investitorilor ca eurozona se va confrunta cu recesiune din cauza preturilor record la gaz si electricitate. Inainte de momentul 24 februarie, cand a inceput razboiul, cotatia era 1 euro la 1,15 dolari SUA.
De ce scade euro ?
Moneda unica resimte din plin problemele declansate odata cu razboiul din Ucraina. Dependenta unor economii mari, cum sunt Germania si Italia, de gazul rusesc a dus la o avalansa a preturilor in sectorul energiei ce nu mai poate fi oprita. Previziunile economistilor arata ca Uniunea Europeana se va confrunta cu o recesiune mult mai dureroasa si mai rapida decat SUA. In plus, americanii sunt mai agresivi in cresterea nivelului dobanzilor, in lupta cu inflatia, in timp ce Banca Centrala Europeana se misca mult mai lent in aceasta privinta. “Investitorii isi plaseaza banii acolo unde randamentul e mai mare” – e de parere Carsten Brzeski, economist-sef la ING pentru Germania si Austria, citat de Deutsche Welle.
In plus, dolarul e considerat mai „ferit” de turbulentele internationale. Pe fondul atmosferei sumbre care domneste pe pietele financiare si al incertitudinii privind economia globala, investitorii considera dolarul american relativ sigur, mai putin expus la socuri regionale. In schimb moneda euro e vazuta ca fiind mai supusa riscurilor, din cauza proximitatii UE-Rusia, a razboiului si a dependentei de gazul rusesc.
Majoritatea monedelor din tarile UE care nu fac parte din zona euro au pierdut teren in fata dolarului, insa s-au intarit fata de euro. Forintul ungar a crescut cu 0,5 la suta, intr-o singura zi, dar cresterea totala din ultima saptamana e de 3 procente, cea mai mare din ultimii doi ani. Coroana ceha e si ea in crestere fata de euro, iar leul romanesc nu e departe de un maxim al ultimilor doi ani.
Faptul ca euro se duce pe tobogan inseamna o povara in plus pentru gospodariile din tarile UE, apreciaza analistii financiari. UE deja se confrunta cu o inflatie record, iar un euro slab va face importurile (in dolari) mai scumpe. Materiile prime sau altele marfuri, platite in dolari, vor avea un pret mai mare, iar aceasta majorare se va regasi in absolut toate produsele finite, pe care le cumparam din magazin.
Dolarul invinge si yenul japonez
Pentru prima oara in ultimii 25 de ani, un dolar american a ajuns la peste 140 de yeni japonezi. In fata acestei cotatii fara precedent din 1998, guvernul Japoniei a anuntat ca va lua “masuri corespunzatoare” imediat ce situatia o va cere.