Rate mai mici la creditele in lei

credite in lei robor

Indicele ROBOR la trei luni a scazut la 1,79 la suta si in aceste conditii, cei care au rate in lei vor plati dobanda mai mica, deci ratele scad.

1,79 % este o valoare la care ROBOR nu mai scazuse de la sfarsitul anului 2017. Scaderea ROBOR e provocata, intre altele, de inflatie. Anul trecut, inflatia a fost in Romania de sub 3 la suta. Celalalt indice folosit la calcularea dobanzilor pentru creditele mai noi este la o valoare si mai mica, mai exact 1,88 la suta.

De exemplu, la inceputul anului anului 2019, indicele ROBOR la 3 luni era 2,99% pe an, iar la inceputul anului trecut se situa la 3,19%.

Indicele la 6 luni, utilizat la calcularea dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a coborat la 1,95%.

Indicele Robor la trei luni e factorul in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea imprumuturilor in moneda nationala.

Expertii recomanda, totusi, prudenta

Expertii recomanda persoanelor care vor sa ia un credit, profitand de aceste conditii mai avantajoase, sa fie totusi prudente si sa nu faca un credit prea mare si sa se indatoreze excesiv. Mai ales ca nu este exclus ca dobanzile sa creasca din nou, in functie de evolutia crizei sanitare provocate de pandemie. Cei care au luat credite cu dobanzi variabile, cand ROBOR era 4 sau 5 la suta, vor simti o reducere pronuntata a ratei lunare.

Scaderea indicelui pietei monetare, ROBOR, e o consecinţă a imbunatatirii lichiditatii interbancare. In plus, e vorba de perceptia investitorilor, care s-a ameliorat simtitor in ultima perioada, sunt de parere oficiali de la Banca Nationala.