Cursul leu/euro e stabil in ultima saptamana, variind in jurul valorii de 4,86, cu foarte mici fluctuatii. Daca romanii cu credite in euro privesc cu destule emotii acest curs, exportatorii se bucura, tinand cont ca ieftinirea exporturilor inseamna vanzari mai mari in strainatate.
Problema insa este ce va fi de acum inainte, tinand cont ca alegerile au trecut, iar in perioada pre-electorala BNR a avut grija sa tina lucrurile sub control si sa evite orice derapaje. Banca Nationala promite ca va monitoriza pe mai departe toate evolutiile relevante si va actualiza evaluarile, continuand sa actioneze in directia furnizarii lichiditatii necesare sistemului bancar, fara a afecta stabilitatea relativa a cursului de schimb al leului.
Evoluțiile in planul sanatatii publice continua sa genereze incertitudini fara precedent si riscuri majore la adresa perspectivei activitatii economice si a functionarii pietelor financiare, cu impact asupra stabilitatii macroeconomice si a stabilitatii financiare – atrage atentia BNR. De altfel, ca raspuns la criza COVID, Banca Nationala a Romaniei a scazut dobanzile, in trei etape, de la 2,5 la 1,5 la suta si a achizitionat titluri de stat de peste 5 miliarde de RON, pe pietele secundare, intre aprilie si august, pentru a sustine finantarea economiei reale si sectorul public.
Ramane de vazut ce va face de acum inainte BNR, in functie de programul de guvernare PNL USR PLUS si UDMR, si cum se vor rasfrange deciziile noii echipe de la Palatul Victoria asupra cursului valutar.