Dolarul american, in scadere pe pietele internationale

dolarul american scade

Moneda americana continua sa piarda teren.  Pe 23 februarie, la rata de schimb cu lira sterlina, a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii ani, mai exact 1,4 dolari pentru o lira sterlina. Un asemenea curs nu s-a mai inregistrat din aprilie 2018. In privinta ratei de schimb cu moneda europeana – euro, dolarul graviteaza in jurul valorii de 1,20, dar pentru urmatoarele zile se estimeaza ca dolarul se va deprecia si mai mult, urmand sa scada la 1,21 fata de moneda unica europeana.

De ce e dolarul SUA pe trend descrescator

Firmele de prognoza monetara estimeaza ca, in februarie, dolarul va da in continuare semne de slabiciune in fata euro si a lirei sterline, asta desi in ianuarie reusise sa se mai redreseze dupa pierderea masiva, de 7 la suta, suferita in 2020. Principalul motiv este acela ca administratia presedintelui Joe Biden va lua masuri mai pronuntate decat e nevoie, pentru sustinerea economica in contextul crizei declansate de COVID-19. Generozitatea guvernului american, care va cheltui bani publici nechibzuit si va imparti ajutoare in dreapta si in stanga, inclusiv acolo unde nu e cazul, va duce la inflatie si la cresterea datoriei. “Presedintele Biden va invada piata cu bani, pachetul de ajutor de 1,9 mii de miliarde de dolari va face mai mult rau decat bine. Ajutoarele trebuie bine gandite” – afirma Pat Grasley, de la Firstrisk. In plus, apetitul investitorilor –americani si straini – ar putea fi drastic limitat de planul administratiei Biden de a face presiuni pentru cresterea salariului minim pe ora, de la 7,25 dolari la 15. Aceasta dublare a salariului minim ar putea avea consecinte catastrofale pentru economia americana.

“Ratele de schimb euro/dolar vor depinde de capacitatea economiei americane de a se relansa mai puternic decat Europa, in contextul revenirii la normal, dupa pandemie” – e de parere Ulrich Leuchtmann, analist la Commerzbank.

Dolarul SUA a pierdut, istoric, si in fata dolarului australian. Paritatea este in jur de 0,79 dolari SUA pentru un dolar australian. Un asemenea curs favorabil dolarului australian nu s-a mai inregistrat din martie 2018.

Lira sterlina ar putea deveni tot mai puternica

Vaccinarea masiva anti-COVID din Marea Britanie da pietelor semnalul ca Albionul isi va reveni rapid din greutatile financiare uriase provocate de pandemie. Revenirea la normalitate intr-un timp scurt e scenariul cel mai vehiculat de analistii financiari in privinta Marii Britanii.