Banca centrala face apel disperat la increderea in politica monetara

banca-centrala-face-apel-disperat-la-increderea-in-politica-monetara-2d7b9d1cdc

Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale vorbeste despre situatia interventiilor, a recesiunii si creditarii intr-un limbaj atent ales ce pare sa indemne auditoriul sa citeasca printre randuri pentru a intelege ca ne confruntam cu o situatie in care lichiditatile de pe piata interbancara nu mai sunt temporare, rata politicii monetare a intrat intr-un trend descendent si de durata, interventiile pe piata monetara sunt benefice economiei, iar populatia trebuie sa aiba incredere si sa imprumute in continuare de la banci.

Discursul guvernatorului si toate aceste subtilitati de nuanta ce se traduc de fapt intr-un apel disperat la incredere intr-o politica monetara activa ce s-a demonstrat de nenumarate ori defectuoasa nu fac decat sa traga semnalul de alarma. Populatia nu mai are demult incredere in banci, acesta este un domeniu in care increderea se castiga greu si se pierde usor.

Pentru a raspunde la apelul guvernatorului ar fi nevoie ca BNR sa se demonstreze a nu fi reglementatorul unui sistem abuziv in care rata creditelor neperformante se afla in topul tarilor din Uniunea Europeana aflate in cele mai sumbre situatii din punctul de verde al performantei pietei bancare.

Mugur Isarescu face apel disperat la incredere pentru ca orice analist sau specialist in domeniu poate demonstra simplu si cu argumente pe intelesul romanului care este mare consumator de credite faptul ca BNR a distrus piata de creditare din Romania datorita interventiilor sale pe piata valutara interbancara incepand cu 2008, punctul de start al crizei financiare.

In 2008 interventiile BNR au crescut dobanda de doua ori in doar cateva luni cu peste 100% (de la 10% la 22%). Acest lucru s-a resimtit in dobanzile creditelor care au crescut cu peste 6 procente la creditele in leu si valuta noi si 4 procente la creditele deja existente in doar 3 luni. Prin aceste interventii Banca Centrala a supus economia la un soc negativ din care inca nu s-a recuperat, un soc resimtit in perioada de criza, resimtit de debitori si resimtit de IMM-urile ramase fara finantare, un soc responsabil pentru numarul imens de credite neperformante din momentul actual.

BNR a actionat dupa modelul altor banci centrale din tari asiatice si din America Latina. Faptul care frapeaza este acela ca in toate situatiile in care s-a actionat in acest mod tarile respective au suferit crize economice devastatoare pe perioade lungi. In loc sa preia modelul tarilor vecine, tarilor din Uniunea Europeana, Banca Centrala a ales sa urmeze un drum ce a aruncat tara intr-o perioada de recesiune din care 7 ani mai tarziu abia incepe sa isi revina.

Mugur Isarescu vorbeste unei Romanii care si-a intors deja spatele. Persoanele care se lupta inca in instante de ani de zile pentru majorari de dobanda si costuri ascunse abuzive la credite cu un impact puternic asupra situatiei financiare familiare nu mai sunt capabile pe buna dreptate sa raspunda la apelul de incredere al guvernatorului.