Proiect de lege prin care creditele in valuta pot fi convertite in lei

proiect-de-lege-prin-care-creditele-in-valuta-pot-fi-convertite-in-lei-296254d4ce

Presedintele Camerei Deputatilor si un grup de parlamentari au depus catre Senat o initiativa legislativa care prevede ca persoanele care au contractate credite in valuta sa le poata converti in lei sau chiar in alte monede care sa ii avantajeze, fara a plati comisioane sau costuri aditionale suplimentare. Initiatorii proiectului propun ca aceste reglementari sa se aplice atat creditelor in desfasurare cat si creditelor contractate dupa intrarea in vigoare a acestei legi.

Proiectul prevede ca bancile vor fi obligate sa informeze consumatorul in momentul in care valoarea creditului initial creste cu peste 20% din cauza fluctuatiilor cursului de schimb sau a altor factori, caz in care consumatorul va avea posibilitatea de a alege convertirea creditului in lei sau in moneda care il avantajeaza cel mai mult.

Initiatorii proiectului considera ca majorarea ratelor bancare din cauza fluctuatiilor ratei de schimb valutar dar si lipsa de informare a consumatorilor la momentul contractarii creditelor despre riscul fluctuatiilor de schimb, functioneaza in detrimentul acestora.

In plus, semnatarii proiectului spun ca trebuie corectata situatia in care consumatorii care doresc sa faca conversia de la creditele in valuta la credite in lei trebuie sa aduca garantii suplimentare bancilor datorita scaderii drastice a preturilor imobilelor.

De asemenea, se doreste implementarea unor masuri de protectie pentru consumatorii buni platnici care au dificultati sau ajung in imposibilitatea de a-si plati ratele independent de vointa lor, ci datorita fluctuatiei cursului valutar.

Initiatorii proiectului mai precizeaza ca numarul mare de credite neperformante a devenit deja o problema in Romania, statisticile BNR si INS aratand clar ca din 2008 pana in 2012 valoarea acestora a crescut de peste 10 ori, de la 2,28 miliarde de lei la 23,7 miliarde de lei.

Proiectul a fost semnat de un numar mare de parlamentari din PSD, PC, UDMR, UNPR, PP-DD, Grupul Minoritatilor Nationale, presedintele Camerei Deputatilor si vicepresedintele Senatului.