Cum se stabileste cursul leului

cum-se-stabileste-cursul-leului-c67b0b0b55

Contrar asteptarilor, nu BNR calculeaza si stabileste cursul leului zi de zi. BNR doar il comunica in fiecare zi la ora 13:00 si are rolul de a interveni in cazul in care acesta fluctueaza prea tare intr-o perioada scurta de timp. Cursul comunicat este folosit ca element de referinta pana in urmatoarea zi lucratoare la ora 13:00, cand este anuntat un nou curs.

Ce reprezinta cursul leului

Prin cursul leului se intelege cantitatea diverselor monede care se pot cumpara cu un leu, spre exemplu 0,22 euro, 0,31 dolari, 0,19 lire si tot asa, cu toate monedele ce pot fi tranzactionate in Romania.

Cursul leului nu este unul fix pe o perioada mare de timp, el fiind variabil de la o zi la alta chiar daca uneori are fluctuatii mici, iar alteori destul de mari. In functie de anumiti factori economici si politici, interni sau externi, de cererea sau oferta monedelor pe piata valutara din Romania sau de evolutia pietei monetare internationale, cursul leului poate fi influentat atat in mod pozitiv cat si negativ, de aici rezultand si fluctuatia zilnica a acestuia fata de diferite monede. Acesti factori pot duce la deprecierea leului fata de anumite monede si in acelasi timp la intarirea acestuia fata de altele.

Fluctuatia de pe piata monetara reprezentata de cursurile de schimb a dus la aparitia speculatorilor care castiga sume considerabile in momentul in care au loc cresteri sau scaderi semnificative ale anumitor monede.

Cum se calculeaza cursul leului

Cursul leului nu este in nici un caz stabilit de BNR sau de catre cei care administreaza Banca Nationala, acesta fiind determinat de evolutia leului pe piata valutara. Asa cum functioneaza pietele valutare din toata lumea, piata valutara din Romania este locul unde se intalnesc atat cererea, cat si oferta de valuta in schimbul leilor. In mod logic, in momentul in care oferta de valuta este mica, iar cererea mare, pretul acesteia va creste, iar in cazul in care oferta de valuta este mare comparativ cu cererea, pretul acesteia va scade, astfel fiind stabilit cursul de schimb al bancilor.

Ce reprezinta cererea si oferta de valuta

Cererea de valuta reprezinta nevoia de a cumpara moneda altei tari pentru care persoanele fizice, juridice sau institutiile statului sunt dispuse sa renunte la o suma in lei.

Oferta de valuta este reprezentata de nevoia persoanelor fizice, juridice sau a institutiilor statului de a schimba monedele altor state pe care le detin contra unor sume in lei.

Cum functioneaza piata valutara interbancara

Piata valutara interbancara ocupa cel mai mare procent din totalul tranzactiilor valutare. La acest proces participa atat BNR cat si toate bancile comerciale din Romania.

Toate aceste tranzactii se efectueaza la cursul oficial al BNR care se calculeaza facandu-se o medie a preturilor cu care bancile comerciale din Romania vand si cumpara monedele altor tari.

Ce inseamna aprecierea si deprecierea leului

Aprecierea leului se traduce prin cresterea valorii de cumparare fata de euro sau de orice alta moneda, in schimb ce deprecierea leului este reprezentata de scaderea valorii de cumparare a acestuia.

Diferenta dintre depreciere si devalorizare

Cursul de referinta folosit in Romaina este cel al monedei euro, iar diferenta dintre deprecierea si devalorizarea leului fata de aceasta moneda rezulta in efecte diferite: in cazul deprecierii, efectul negativ asupra tuturor preturilor se face treptat si intr-o anumita masura, in timp ce in cazul devalorizarii, efectul negativ are lor brusc si total, fiind mult mai mult resimtit.