Proiect de lege benefic pentru cei cu credite in valuta

proiect-de-lege-benefic-pentru-cei-cu-credite-in-valuta-0d96811ba7

Un proiect de lege care prevede posibilitatea achitarii in avans a creditelor in valuta la cursul de la data incheierii contractului de credit prin intermediul unui imprumut de refinantare, a fost depus in Camera Deputatilor. Acest proiect este sustinut de parlamentarii din toate partidele.

In urma aprobarii acestui proiect, ratele la creditele in valuta s-ar putea reduce cu aproximativ 25%.

Proiectul de lege prevede ca toate persoanele imprumutate in euro, dolari, franci elvetieni sau alte valute, sa poata rambursa in avans creditele la cursul din luna si anul in care s-a contractat imprumutul.

Deputatul UDMR care a depus acest proiect de lege a declarat ca si bancile ar trebui sa isi asume pierderi, nu numai cetatenii, in acest fel responsabilitatea fiind impartita de ambele parti. Proiectul este unul care vrea sa vina in sprijinul cetatenilor mai ales in aceasta perioada grea pentru economie si este sustinut de parlamentari din UDMR, PSD, PNL, PDL si celelalte minoritati.

Conform initiatorului, un imprumut in euro luat in anul 2007 va putea fi achitat in avans prin refinantare la cursul de 3,5 lei fata de 4,5 lei cat este la momentul actual cursul valutar euro.

Astfel, in cazul unui credit de 50.000 de euro ce se desfasoara pe o perioada de 30 de ani si din care pana in acest moment s-au platit 6 ani, banca va castiga 44.000 de euro in loc de 53.000 de euro, aceasta suma reprezentand numai dobanda, arata initiatorul proiectului intr-un exemplu. Rata noului credit la aceasta suma va fi de 1.050 lei fata de 1.335 de lei cat se plateste in prezent, adica cu aproximativ 25% mai putin.

Un senator PDL declara ca aceasta solutie este avantajoasa si pentru banci, chiar daca se reduce putin castigul, avand in vedere alternativa de a nu mai primi nici un ban.

Un alt deputat PSD spune ca multi cetateni care au luat imprumuturi in alte monede decat cea nationala nu isi mai permit sa achite ratele creditelor datorita faptului ca bancile au modificat dobanzile, iar ca acest proiect nu face dacat sa ii protejeze pentru ca ei sa isi poata achita in continuare ratele.

Chiar daca bancile din Romania urmaresc numai sa castige, pe termen scurt acest lucru este posibil, dar pe termen lung cel mai probabil vor pierde foarte multi bani datorita numarului in crestere al restantierilor care nu mai au posibilitatii de a face plata ratelor. Conform statisticilor oficiale, la momentul actual in Romania sunt peste 700.000 de restantieri la credite, o mare parte dintre acestia avand datorii neplatite de mai bine de un an.

Presedintele AURSF (Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare) declara ca orice reducere a datoriilor va rezulta intr-o scadere a numarului creditelor neperformante in valuta. Insusi Comisia Europeana a recomandat refinantarea creditelor in moneda nationala pentru a se reduce riscul valutar.