Bursele europene, incurajate de sperante privind un acord Brexit, iar lira sterlina si euro se aliaza impotriva dolarului

lira si euro

Negocierile dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana sunt pe ultima suta de metri, inainte ca regatul sa finalizeze iesirea din blocul comunitar, la sfarsitul anului.

Bursele europene au fost pe crestere in ultimele zile, pietele asteptand cu nerabdare un eventual acord intre Regatul Unit al Marii Britanii si Uniunea Europeana, inainte de expirarea termenului limita de la sfarsitul anului, iar lira sterlina si euro au avut o evolutie puternica impotriva unui dolar tot mai slabit.

Atat indicele pan-european Stoxx 600, cat si indicele CAC 40 din Paris au crescut cu circa  0.5%, iar indicele de la Londra FTSE 100 a fost usor sub linia de stagnare. In Germania, indicele DAX a urcat cu peste 0.8%.

Indicii Dow Futures YM00 au crescut cu 141 de puncte, sau 0.5%,  iar indicele Dow Jones Industrial Average DJIA a deschis la un nivel record, dupa ce scazuse cu 44 de puncte.

Negocierile comerciale dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana sunt pe ultima suta de metri, dupa ce termenul limita (duminica) a fost prelungit, ceea ce a dus la o raza de optimism ca un acord este totusi posibil. La 1 ianuarie, Marea Britanie iese complet din Uniunea Europeana, cu sau fara un acord comercial, iar probleme cheie raman nerezolvate.

Nota de optimism in Europa a dus la intarirea lirei sterline si a euro, ambele monede castigand teren in mod categoric in fata unui dolar tot mai slab. Lira sterlina a ajuns la nivelul cel mai mare, comparativ cu dolarul american, din ultimii doi ani. Iar euro a atins un nivel fara precedent in raportul cu dolarul, in ultimii doi ani si jumatate.