Piata valutara este manipulata de marile banci ale lumii

piata-valutara-este-manipulata-de-marile-banci-ale-lumii-7a4b2498d4

Suspiciunile ca marile banci centrale ale lumii ar fi implicate in metode abuzive de mainpulare a pietei cursului valutar nu sunt nimic nou. Investigatia a luat insa amploare in urma aparitiei unor noi dovezi incriminatorii, inclusiv o serie de intalniri neoficiale dintre angajati aflati sus in ierarhia bancii centrale din Anglia si o serie de dealeri importanti ai unor serii de mari banci internationale.

In urma presiunilor opiniei publice, ancheta a fost demarata in forta de catre autoritatile de reglementare de pe marile continente si are ca scop demascarea unor practici ilegale puse la cale de dealerii unor mari banci internationale cu scopul de a face profit rapid. Modul de operare implica o strategie bazata pe cumpararea unor sume mari de valuta exact inaintea plasarii de ordine de cumparare impresionante din partea clientilor pentru aceeasi moneda. Ordinele se plasau in functie de cursul de schimb de referinta ce se stabileste in functie de pretul de tranzactionare a monedei in discutie pentru un interval de 1 minut, la o anumita ora.

In punctul acesta al anchetei este inca neclar daca a fost vorba de o actiune ilegala sau daca este vorba de o serie de dealeri cu o vasta experienta in domeniu capabili sa ia decizii de management al riscului extrem de inspirate si sa imparta ordinele clientului in tranzactii multiple pentru a tine sub control pretul. Implicarea bancii centrale din Marea Britanie sugereaza insa ca nu ar fi vorba de aceasta varianta legala, ci de o practica ilegala in care dealerii de top au comunicat strans pentru a stabili influentarea ratei de schimb valutar a unei anumite monezi cu scopul de a proteja companiile de operatiuni in fata fluctuatiilor neprevazute ale schimbului valutar.

Mark Carney, seful bancii centrale a Marii Britanii a fost audiat in fata unei comisii formate din parlamentari britanici si a declarat conform CNBC ca banca a fost informata despre o serie de posibile tentative ilegale de manipulare a pietei valutare in luna octombrie a anului 2013, luand actiune prin demararea unei anchete in regim propriu.

Daca acuzatiile sunt reale, aceste tactici de manipulare folosite de dealerii de top ar putea avea implicatii mult mai profunde ce ar afecta inclusiv consumatorii.