Parerea bancherilor despre evolutia cursului euro in 2014

parerea-bancherilor-despre-evolutia-cursului-euro-in-2014-d67a0fede9

Analistii apreciaza ca in 2014, fiind un an electoral foarte important, exista un mare risc ca razboiul politic sa foloseasca cursul leu-euro drept instrument electoral. Acest lucru s-a intamplat si in anii electorali precedenti si este greu de crezut ca 2014 va face exceptie de la regula. Cu cat lupta politica este mai apriga, cu atat exista conditii mai bune pentru deprecierea leului, depreciere ce va pune pe jar persoanele care au credite in lei. Avand in vedere ca peste 60% din creditele contractate in Romania sunt in euro, orice perioada de depreciere a leului are un efect psihologic foarte puternic asupra imprumutatilor.

Un curs ridicat, indiferent de motivul pentru care se ajunge la acesta, va fi din ce in ce mai greu de suportat de catre imprumutati, care intr-un anume moment nu vor mai avea cum sa plateasca ratele, totul rezultand intr-o crestere a ratei creditelor neperformante care in acest moment depaseste 20 de procente. Ultimele luni bune de stabilitate a cursului leu-euro au fost mai mult decat asteptate de catre cei cu credite in valuta care au fost grav afectati de perioada de criza financiara.

Analistii apreciaza ca fluctuatiile cursului vor depinde in continuare atat de evenimentele interne cat si de cele internationale sau cele din plan regional. In acelasi timp, bancherii spun ca exista riscuri de depreciere a leului in acest an din doua motive: presiunea electorala interna si politica monetara a Statelor Unite. FED ( Banca Centrala a SUA) a luat decizia de a reduce cumpararile de active, iar acest lucru va avea cu siguranta efecte mai puternice sau mai putin puternice asupra tuturor pietelor emergente. O alta cauza care ar putea duce la deprecierea leului este scoaterea obligatiunilor guvernamentale in lei pe piata, aproximativ 25% dintre aceste obligatiuni fiind detinute la momentul actual de bancile si fondurile de investitii din strainatate.

Un nou jucator indirect pe piata valutara ar putea deveni Ministerul Finantelor daca se ia in calcul ca acesta imprumuta sume foarte mari de valuta atat de pe piata interna cat si de pe cea externa, sume la care se adauga si fondurile Uniunii Europene. De asemenea, se asteapta si noi momente in care Trezoreria Statului va schimba valuta cu BNR, schimb care va avea loc numai in functie de lichiditatile disponibile pe piata monetara.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a precizat ca a existat o apreciere a cursului de schimb in ultima perioada deoarece Ministerul Finantelor a facut plati in avans si a schimbat valuta din conturi la BNR. De asemenea, acesta a mai precizat ca regimul cursului de schimb din Romania este in permanenta controlat si administrat pentru a se putea mentine cursul intr-o zona de echilibru, dar si pentru a se evita volatilitati foarte mari. In conditiile in care cursul este controlat, modificari de 1-2% sunt normale, marja maxima in care BNR vrea sa se incadreze fiind de plus/minus 5%.

Analistii sunt de parere ca cel mai mare risc actual asociat prognozelor cursului de schimb leu-euro sunt turbulentele politice, avand in vedere ca in 2014 au loc atat alegeri prezidentiale cat si europarlamentare. In acest context, bancherii prevad o evolutie mai volatila a cursului leu-euro pana la sfarsitul anului, cu o plaja cuprinsa intre 4,35 – 4,65 lei/euro si cu un curs de sfarsit de an cuprins intre 4.35 si 4,55 lei pentru un euro.